Akupunktur

Definisjon på akupunktur:

Er en gammel kinesisk medisinsk teknikk som går ut på å stikke nåler gjennom huden. Enten som bedøvningsmiddel eller som behandlingsform. Latinske ordet acus betyr nål, spiss og pungere betyr å stikke, punktere.

Zen Jiu kalles metoden på kinesisk og betyr nåling og varming. I følge kinesisk tradisjonell medisin ser man på sykdom som en ubalanse i kroppens energisystem. Det kan enten være for lite energi ett sted og for mye et annet sted, eller energien kan være blokkert. All smerte er uttrykk for en stagnasjon av energi dvs for mye energi på feil sted.

Nålene settes i spesielle punkter som stimuleres for å bevege energistagnasjonene og dermed fjerne smerten. Kroppen består av 12 organer hvor hvert organ har sitt eget kretsløp. Disse kretsløpene eller meridianene binder de ulike delene av kroppen sammen til en enhet.

Den indre balansen er en forutsetning for god helse og det må være en likevekt mellom kulde og varme, hvile og aktivitet mellom yin og yang. Det er viktig ved innstikk av nål at det oppstår en deqi følelse dvs en ankomst av energi som kan føles som en prikking, murring. Press. Varme, ømhet, nummenhet osv.

All akupunktur har en lokal effekt dvs at den påvirker området rundt nålen og en generell effekt som påvirker hele individet.

Ved innstikk skaper man en inflammasjon som setter i gang en legende prosess og immunforsvaret aktiveres også delvis. Ved akupunktur skaper man også en endorfinlagring i kroppen som virker som smertedempende ved aktuelle skader og på lengre sikt. Ved innstikk påvirker man hud, muskel og ben, slik at behandlingen har en dyp effekt. Pasienten kan ofte føle seg trøtt under eller etter behandling. Bør derfor ta det med ro og ha mulighet til å hvile.

Jeg har lært med TCM, dvs tradisjonell kinesisk medisin.